Wirginia Iżykowska – finalistką Olimpiady

W dniach 7-8 czerwca 2018 odbyły się finały XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Ponad 200 uczestników eliminacji centralnych XLII edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych pojawiło się w czwartek w Centrum Dydaktyczno-Naukowym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie wystartowała finałowa rywalizacja w 11 blokach tematycznych.

Do stolicy Dolnego Śląska przyjechali uczniowie, którzy zdobyli największą liczbę punktów w odbywających się w kwietniu eliminacjach okręgowych, w poszczególnych blokach: produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, architektura krajobrazu, ogrodnictwo, mechanizacja rolnictwa, ochrona i inżynieria środowiska, technologia żywności, gastronomia, weterynaria, agrobiznes oraz leśnictwo. Uczestnicy najpierw rozwiązywali test, a później przystępili do części praktycznej (z obydwu części można uzyskać maksymalnie 120 punktów). Przewodniczący Komitetu Głównego OWiUR Prof. dr hab. Józef Starczewski podkreślał, że już samo zakwalifikowanie się do etapu centralnego, to ogromny sukces. – Żeby tu być, przeszliście długą drogę. Serdecznie dziękuję za wielkie zaangażowanie zarówno wam, jak i waszym nauczycielom – mówił prof. Starczewski. Wirginia Iżykowska   (nasza uczennica kl. III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych) zakwalifikowała się w bloku technologia żywności gdzie uzyskała tytuł finalisty.  Gratulujemy uczennicy sukcesu.

mgr inż. Jolanta Mastalska
nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych