V Edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki (2018/2019)

Sarnina na jubileusz  Dzikich Smaków  u mistrza Paderewskiego

Jeleń, bażant, kaczka, dzik – mięso dzikich zwierząt wyróżnia wyjątkowy, niezwykle aromatyczny i głęboki smak. Ten rokrocznie poznajemy przy okazji zmagań kulinarnych,  w których udział biorą uczniowie klas gastronomicznych szkół ponadgimnazjalnych z terenu Województwa Małopolskiego. W jubileuszowej V edycji konkursu „Dzikie smaki” organizowanej „u mistrza Paderewskiego” w Ciężkowicach tym razem inspiracją stała się sarnina. Dzięki życzliwości Polskiego Związku Łowieckiego a szczególnie Klubu Kolekcjonera, który dostarcza surowiec przyszli kucharze w ciągu 120 minut przygotowywali „gulasz z sarny po myśliwsku”. Prace adeptów sztuki kulinarnej oceniały dwie komisje. Pierwsza komisja techniczna czuwała nad prawidłowością i fachowością sporządzanych potraw. Tworzyli ją doświadczeni i znani w branży kucharze pod przewodnictwem Jana Filpczyka szefa kuchni Hotel Kopieniec Fizjo – Med SPA Zakopane. Pozostały skład komisji to Robert Żmuda szef kuchni Gościnna Chata Kraków, Dariusz Wójcicki szef kuchni Kopalnia Soli Wieliczka, Marcin Socha szef kuchi andel’s by Vienna Hous Cracow. Druga komisja degustacyjna koncentrowała swoją uwagę przede wszystkim na smaku potraw. Do punktacji wliczano także innowacyjność podania, zastosowane składniki i dekorację. Młodzi kucharze musieli również zaprezentować swoje dania. Komisji tej przewodniczył Krzysztof Domarecki przedstawiciel Chochołowskie Termy. Pozostali członkowie to Roman Bukowski, Jakub Wrona, Wojciech Labak, Zbigniew Kącki, Adam Durbas, Marcin Durbas reprezentujących koła łowieckie z okręgu tarnowskiego, Marek Malinowski reprezentujący Nadleśnictwo Gromnik, Marek Wołkowicz prezes firmy Bogoni.

Wśród kilkunastu rodzajów gulaszów najlepszym pod kątem przygotowania potrawy jak i smaku dnia okazał się „grzybowy gulasz z sarniny z musem z pasternaka podany z pikantnym ajwarem, chrupiącą kulką ziemniaczaną i pianą jałowcowo-jabłkową” przyrządzony przez Izabelę Święszek pod opieką Aliny Augustyn z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.

Miejsce drugie przypadło Dominice Dzidek z Zespołu Szkół w Zatorze pod opieką pani Ewy Frączek.

Miejsce trzecie wywalczyła reprezentantka gospodarzy Katarzyna Nowak pod opieką pani Renaty Kiełbasy.

Organizatorami konkursu był Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach, Klub Kolekcjonera Okręg Tarnów, Starostwo Powiatowe w Tarnowie, Burmistrz Miasta i Gminy Ciężkowice, Muzeum Przyrodnicze im. Krystyny i Włodzimierza Tomków w Ciężkowicach, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. W miejscu tym należy również wspomnieć o sponsorach i wszystkich, którzy przez swoją życzliwość, zaangażowanie, hojność i bezinteresowność przyczyniają się do tego, że 7 marca 2019 roku mogliśmy świętować nasz jubileusz. Na podziękowania w szczególności zasługują:

Starostwo Powiatowe w Tarnowie
Gmina Ciężkowice
Chochołowskie Termy
Klub Kolekcjonera Okręg Tarnów
Firma Prymat,
Firma Gerlach
Firma Bogoni
Lasy Państwowe Nadleśnictwo Gromnik

Dzięki pozyskanym przez organizatorów sponsorów uczestnicy konkursu odebrali cenne nagrody. Chochołowskie Termy ufundowały dla pierwszych trzech miejsc wejściówki na baseny dla całych klas oraz dla pozostałych uczestników. Nagrodę specjalną ufundowało Stowarzyszenie Polska Szkoła Surwiwalu w postaci zaproszenia na surwiwalowe warsztaty kulinarne. Firma Prymat przeznaczyła zestawy przypraw, desek do krojenia dla uczestników a także wysokiej klasy patelnie. Gerlach ufundował patelnie, noże oraz drobny sprzęt gastronomiczny. Adam Durbas zakupił komplet profesjonalnych garnków, patelnię, zestaw noży. Klub Kolekcjonera zapewnił surowiec dla wszystkich uczestników oraz książkę Kuchnia łowiecka dr Grzegorza Russaka. Firma Bogoni z Bogoniowic koło Ciężkowic podarowała zestawy serów dla wszystkich uczestników. Gmina Czarny Dunajec i Muzeum Torfowisk w Chochołowie nagrody książkowe i drobne upominki.

Gościem specjalnym tej uroczystości była Małopolski Kurator Oświaty pani Barbara Nowak. Powiedziała: „Z jednej strony uczniowie pokazują swoje talenty, pokazują swoje umiejętności, z drugiej strony pracodawcy szukają nowych pomysłów i ludzi z pomysłami. Mają możliwość popatrzeć kogo mogliby w przyszłości zatrudnić. Bardzo często jest tak, że organizują staże. Nareszcie szkoły są powiązane z rynkiem pracy. Mam nadzieję, tego typu imprezy będą się odbywać w każdej jednej branży”.  Pani Kurator była pod wrażeniem pracy i zaangażowania młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Głównym założeniem konkursu jest doskonalenie umiejętności kulinarnych wśród uczniów szkół gastronomicznych jak i promocja kuchni staropolskiej w oparciu o dziczyznę prezentując ją w kreatywny i nowoczesny sposób. 

Relacja Tarnowska.tv: Dzikie Smaki 2019

 

IV Edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki (2017/2018)

Relacja konkursu na portalu pogorze24.pl

Galeria zdjęć

Regulamin konkursu Dzikie Smaki – 2018.02.08

Zaproszenie na konkurs Dzikie Smaki -2018.02.08

W dniu 8 lutego 2018  roku w naszej szkole odbyła się czwarta edycja konkursu gastronomicznego Dzikie Smaki. Tegoroczna edycja została zatytułowana „Schab z dzika  po myśliwsku”. Organizatorzy konkursu pozyskali sponsorów, którzy ufundowali cenne nagrody. Firma Friskas dla każdego uczestnika ufundowała komplety noży oraz nagrodę główną w postaci kompletu profesjonalnych noży, firma Chochołowskie Termy ufundowała dla pierwszych  trzech miejsc  darmowe karnety dla całej klasy  na wstęp do term, firma Prymat ufundowała przyprawy dla każdego uczestnika konkursu. Patronatem merytorycznym konkurs objęty został przez Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników. W trakcie trwania konkursu został zorganizowany pokaz kulinarny dla nauczycieli, uczestników konkursu i uczniów ZSOiZ  sponsorowany przez firmę gastronomiczną Hendi. Do rywalizacji stanęło 13 szkół gastronomicznych  z południa Polski, od Krościenka nad Dunajcem przez Tarnów  Bochnię i Kraków.  Naszą szkołę reprezentowała Wirginia Iżykowska.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy z ze schabu z dzika. Surowiec do ćwiczeń jak i do wykonania potraw konkursowych dostarczyły koła łowieckie z terenu małopolski. Na wykonanie zadania mieli określony czas, a ich pracy bacznie przyglądało się wykwalifikowane jury. Rywalizacja przebiegła w przyjaznej atmosferze. Młodzi adepci sztuki kulinarnej oceniani byli przez dwie grupy ekspertów: techniczną – oceniającą proces przygotowania potrawy, oraz degustacyjną – oceniającą smak dania. Zdaniem przedstawicieli jury, uczestnicy konkursu zmierzyli się z naprawdę ciężkim zadaniem, gdyż dziczyzna to tzw. „trudny surowiec”. Jury degustacyjne i techniczne było pod wrażeniem przygotowania uczestników oraz proponowanych dań.

Wyniki konkursu przedstawiły się następująco:

I miejsce – Wirginia Iżykowska

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, ul. Łuczkiewiczów 12, 33-190 Ciężkowice

opiekun Edyta Szwalec

II miejsce – Arkadiusz Ujma

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, ul. Zamoyskiego 6, Kraków

opiekun Anna Kuć

III miejsce – Malwina Piątek

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, ul. Reymonta 19, 33-170 Tuchów

Opiekun Sylwia Stanuch-Osysko, Joanna Piórkowska

Wyróżnienie – Krzysztof Kulig

Zespół Szkół Nr 3 Technikum Nr 3,  ul. Krakowska 20, 32-700 Bochnia

Opiekun Aneta Wojcieszek

Gratulujemy  !!!

Konkurs „Dzikie Smaki” ma w swoim założeniu przybliżyć przyszłym szefom kuchni temat dziczyzny, mało znanej szerokiemu społeczeństwu, skazanemu dziś na tuczoną wieprzowinę i marketowe produkty. Ma nawiązywać do tradycji staropolskiej kuchni, gdzie kiedyś dary pól i lasów były ważnym składnikiem menu. Ma także propagować zdrową żywność, a mięso z dzika z pewnością do takiej należy.

Serdecznie zapraszamy już na piątą edycję.

mgr inż. Jolanta Mastalskanauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych

III Edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki (2016/2017)

III edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki  26.01.2017r

We współpracy z Polskim Związkiem Łowieckim, odbyła się III edycja konkursu gastronomicznego „Dzikie Smaki” – Dzika kaczka po myśliwsku. Zwyciężył uczeń naszej szkoły Mateusz Łącki. 

 

 

II Edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki (2015/2016)

Konkurs na najlepszą potrawę z dziczyzny „Dzikie Smaki” Sebastian Żaba, Kinga Nalepka – deser. Danie główne- Piotr Łaś, Kamil Schab.

I Edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki (2014/2015)