Dzikie Smaki


IV Edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki (2017/2018)


Regulamin konkursu Dzikie Smaki - 2018.02.08

Zaproszenie na konkurs Dzikie Smaki -2018.02.08

W dniu 8 lutego 2018  roku w naszej szkole odbyła się czwarta edycja konkursu gastronomicznego Dzikie Smaki. Tegoroczna edycja została zatytułowana „Schab z dzika  po myśliwsku”. Organizatorzy konkursu pozyskali sponsorów, którzy ufundowali cenne nagrody. Firma Friskas dla każdego uczestnika ufundowała komplety noży oraz nagrodę główną w postaci kompletu profesjonalnych noży, firma Chochołowskie Termy ufundowała dla pierwszych  trzech miejsc  darmowe karnety dla całej klasy  na wstęp do term, firma Prymat ufundowała przyprawy dla każdego uczestnika konkursu. Patronatem merytorycznym konkurs objęty został przez Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników. W trakcie trwania konkursu został zorganizowany pokaz kulinarny dla nauczycieli, uczestników konkursu i uczniów ZSOiZ  sponsorowany przez firmę gastronomiczną Hendi. Do rywalizacji stanęło 13 szkół gastronomicznych  z południa Polski, od Krościenka nad Dunajcem przez Tarnów  Bochnię i Kraków.  Naszą szkołę reprezentowała Wirginia Iżykowska.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy z ze schabu z dzika. Surowiec do ćwiczeń jak i do wykonania potraw konkursowych dostarczyły koła łowieckie z terenu małopolski. Na wykonanie zadania mieli określony czas, a ich pracy bacznie przyglądało się wykwalifikowane jury. Rywalizacja przebiegła w przyjaznej atmosferze. Młodzi adepci sztuki kulinarnej oceniani byli przez dwie grupy ekspertów: techniczną – oceniającą proces przygotowania potrawy, oraz degustacyjną – oceniającą smak dania. Zdaniem przedstawicieli jury, uczestnicy konkursu zmierzyli się z naprawdę ciężkim zadaniem, gdyż dziczyzna to tzw. „trudny surowiec”. Jury degustacyjne i techniczne było pod wrażeniem przygotowania uczestników oraz proponowanych dań.

Wyniki konkursu przedstawiły się następująco:

I miejsce - Wirginia Iżykowska

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, ul. Łuczkiewiczów 12, 33-190 Ciężkowice

opiekun Edyta Szwalec

II miejsce – Arkadiusz Ujma

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, ul. Zamoyskiego 6, Kraków

opiekun Anna Kuć

III miejsce – Malwina Piątek

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, ul. Reymonta 19, 33-170 Tuchów

Opiekun Sylwia Stanuch-Osysko, Joanna Piórkowska

Wyróżnienie – Krzysztof Kulig

Zespół Szkół Nr 3 Technikum Nr 3,  ul. Krakowska 20, 32-700 Bochnia

Opiekun Aneta Wojcieszek

Gratulujemy  !!!

Konkurs „Dzikie Smaki” ma w swoim założeniu przybliżyć przyszłym szefom kuchni temat dziczyzny, mało znanej szerokiemu społeczeństwu, skazanemu dziś na tuczoną wieprzowinę i marketowe produkty. Ma nawiązywać do tradycji staropolskiej kuchni, gdzie kiedyś dary pól i lasów były ważnym składnikiem menu. Ma także propagować zdrową żywność, a mięso z dzika z pewnością do takiej należy.

Serdecznie zapraszamy już na piątą edycję.

mgr inż. Jolanta Mastalska
nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych


III Edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki (2016/2017)


III edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki  26.01.2017r

We współpracy z Polskim Związkiem Łowieckim, odbyła się III edycja konkursu gastronomicznego "Dzikie Smaki" - Dzika kaczka po myśliwsku. Zwyciężył uczeń naszej szkoły Mateusz Łącki. 

 

 

II Edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki (2015/2016)

Konkurs na najlepszą potrawę z dziczyzny „Dzikie Smaki” Sebastian Żaba, Kinga Nalepka - deser. Danie główne- Piotr Łaś, Kamil Schab.

I Edycja Konkursu Kulinarnego Dzikie Smaki (2014/2015)