V Edycja Konkursu Dzikich Smaków

Sarnina na jubileusz  Dzikich Smaków  u mistrza Paderewskiego

Jeleń, bażant, kaczka, dzik – mięso dzikich zwierząt wyróżnia wyjątkowy, niezwykle aromatyczny i głęboki smak. Ten rokrocznie poznajemy przy okazji zmagań kulinarnych,  w których udział biorą uczniowie klas gastronomicznych szkół ponadgimnazjalnych z terenu Województwa Małopolskiego. W jubileuszowej V edycji konkursu „Dzikie smaki” organizowanej „u mistrza Paderewskiego” w Ciężkowicach tym razem inspiracją stała się sarnina. Dzięki życzliwości Polskiego Związku Łowieckiego a szczególnie Klubu Kolekcjonera, który dostarcza surowiec przyszli kucharze w ciągu 120 minut przygotowywali „gulasz z sarny po myśliwsku”. Prace adeptów sztuki kulinarnej oceniały dwie komisje. Pierwsza komisja techniczna czuwała nad prawidłowością i fachowością sporządzanych potraw. Tworzyli ją doświadczeni i znani w branży kucharze pod przewodnictwem Jana Filpczyka szefa kuchni Hotel Kopieniec Fizjo – Med SPA Zakopane. Pozostały skład komisji to Robert Żmuda szef kuchni Gościnna Chata Kraków, Dariusz Wójcicki szef kuchni Kopalnia Soli Wieliczka, Marcin Socha szef kuchi andel’s by Vienna Hous Cracow. Druga komisja degustacyjna koncentrowała swoją uwagę przede wszystkim na smaku potraw. Do punktacji wliczano także innowacyjność podania, zastosowane składniki i dekorację. Młodzi kucharze musieli również zaprezentować swoje dania. Komisji tej przewodniczył Krzysztof Domarecki przedstawiciel Chochołowskie Termy. Pozostali członkowie to Roman Bukowski, Jakub Wrona, Wojciech Labak, Zbigniew Kącki, Adam Durbas, Marcin Durbas reprezentujących koła łowieckie z okręgu tarnowskiego, Marek Malinowski reprezentujący Nadleśnictwo Gromnik, Marek Wołkowicz prezes firmy Bogoni.

Wśród kilkunastu rodzajów gulaszów najlepszym pod kątem przygotowania potrawy jak i smaku dnia okazał się „grzybowy gulasz z sarniny z musem z pasternaka podany z pikantnym ajwarem, chrupiącą kulką ziemniaczaną i pianą jałowcowo-jabłkową” przyrządzony przez Izabelę Święszek pod opieką Aliny Augustyn z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.

Miejsce drugie przypadło Dominice Dzidek z Zespołu Szkół w Zatorze pod opieką pani Ewy Frączek.

Miejsce trzecie wywalczyła reprezentantka gospodarzy Katarzyna Nowak pod opieką pani Renaty Kiełbasy.

Organizatorami konkursu był Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach, Klub Kolekcjonera Okręg Tarnów, Starostwo Powiatowe w Tarnowie, Burmistrz Miasta i Gminy Ciężkowice, Muzeum Przyrodnicze im. Krystyny i Włodzimierza Tomków w Ciężkowicach, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. W miejscu tym należy również wspomnieć o sponsorach i wszystkich, którzy przez swoją życzliwość, zaangażowanie, hojność i bezinteresowność przyczyniają się do tego, że 7 marca 2019 roku mogliśmy świętować nasz jubileusz. Na podziękowania w szczególności zasługują:

Starostwo Powiatowe w Tarnowie
Gmina Ciężkowice
Chochołowskie Termy
Klub Kolekcjonera Okręg Tarnów
Firma Prymat,
Firma Gerlach
Firma Bogoni
Lasy Państwowe Nadleśnictwo Gromnik

Dzięki pozyskanym przez organizatorów sponsorów uczestnicy konkursu odebrali cenne nagrody. Chochołowskie Termy ufundowały dla pierwszych trzech miejsc wejściówki na baseny dla całych klas oraz dla pozostałych uczestników. Nagrodę specjalną ufundowało Stowarzyszenie Polska Szkoła Surwiwalu w postaci zaproszenia na surwiwalowe warsztaty kulinarne. Firma Prymat przeznaczyła zestawy przypraw, desek do krojenia dla uczestników a także wysokiej klasy patelnie. Gerlach ufundował patelnie, noże oraz drobny sprzęt gastronomiczny. Adam Durbas zakupił komplet profesjonalnych garnków, patelnię, zestaw noży. Klub Kolekcjonera zapewnił surowiec dla wszystkich uczestników oraz książkę Kuchnia łowiecka dr Grzegorza Russaka. Firma Bogoni z Bogoniowic koło Ciężkowic podarowała zestawy serów dla wszystkich uczestników. Gmina Czarny Dunajec i Muzeum Torfowisk w Chochołowie nagrody książkowe i drobne upominki.

Gościem specjalnym tej uroczystości była Małopolski Kurator Oświaty pani Barbara Nowak. Powiedziała: „Z jednej strony uczniowie pokazują swoje talenty, pokazują swoje umiejętności, z drugiej strony pracodawcy szukają nowych pomysłów i ludzi z pomysłami. Mają możliwość popatrzeć kogo mogliby w przyszłości zatrudnić. Bardzo często jest tak, że organizują staże. Nareszcie szkoły są powiązane z rynkiem pracy. Mam nadzieję, tego typu imprezy będą się odbywać w każdej jednej branży”.  Pani Kurator była pod wrażeniem pracy i zaangażowania młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Głównym założeniem konkursu jest doskonalenie umiejętności kulinarnych wśród uczniów szkół gastronomicznych jak i promocja kuchni staropolskiej w oparciu o dziczyznę prezentując ją w kreatywny i nowoczesny sposób. 

Relacja Tarnowska.tv: Dzikie Smaki 2019

Edyta Szwalec
nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych