W naszej szkole w ramach Projektu Mistrzowie w Zawodzie II odbył się kurs kelnerski z flambirowaniem. Uczestnicy kursu zostali zapoznali z profesjonalną obsługą gościa z elementami serwisu specjalnego, jakim było flambirowanie potraw. Tematyka zajęć dotyczyła charakterystyki zawodu kelnera, etapów przygotowania sali restauracyjnej, rodzajów zastawy oraz bielizny stołowej. Natomiast część praktyczna obejmowała zastosowanie technik składania i rozkładania obrusów, serwetek, technik noszenia zastawy stołowej oraz ćwiczenia związane z nakrywaniem stołów zastawa stołową jak też obsługę gości przy stolikach. Jednak najciekawszym tematem, budzącym wielkie zainteresowanie okazało się flambirowanie potraw, czyli przygotowywanie potraw płonących. I muszę przyznać ze wszystkim uczestnikom kursu udało się perfekcyjnie wykonać podpalanie potraw. Każdy z uczestników na zakończenie otrzymał zaświadczenie o ukończeniu kursu. GRATULUJEMY!

szkolny lider projektu Renata Kiełbasa

Kurs kelnerski z flambirowaniem