W ramach projektu edukacyjnego „Żyj zdrowo – powrót do tradycji” w dniu 18. 01. 2018 r. odbyły się warsztaty pod hasłem – „Od ziarenka do bochenka…”. W trakcie warsztatów uczniowie naszej szkoły mieli okazję nauczyć  się wycieku tradycyjnego chleba, wyrobów z ciasta chlebowego oraz drożdżowego. Wszystkie wypieki były z  naturalnych składników, a chleby i mało znane już podpłomyki na wcześniej przygotowanych zaczynach, bez dodatków spulchniaczy.
     Uczniowie przekonali sie,  że nie jest tak trudno upiec dobrej jakości chleb, podpłomyki czy bułki, wystarczy tylko trochę chęci i cierpliwości. Uczestnicy z zainteresowaniem formowali bajgle, chałki oraz z niecierpliwością podglądali wyrastający chleb i podpłomyki.
    Finalnym zakończeniem warsztatów była degustacja wykonanych wyrobów przez społeczność szkolną.

 

mgr Renata Kiełbasa
mgr inż.Edyta Szwalec
nauczyciele przedmiotów gastronomicznych