I miejsce w Okręgowych eliminacjach XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

12 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyły się eliminacje okręgowe XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Temat wiodący tegorocznej Olimpiady: „Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. W eliminacjach wzięło udział 101 uczniów z 54 szkół ponadgimnazjalnych z całej Małopolski. Wśród uczestników dominowali uczniowie liceów ogólnokształcących (61 osób). Uczennica kl. III Technikum Żywienia i Usług  Gastronomicznych Wirginia Iżykowska zajęła I miejsce i zarazem zakwalifikowała się do finału, który odbędzie się 22-23 marca 2018 w Lublinie. Uczennica przygotowywała się pod opieką mgr inż. Jolanty Mastalskiej.
Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia obejmowały podstawowe wiadomości z nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, zawartą we wskazanej literaturze dla danej edycji olimpiady, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii, w tym sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta. Za rozwiązanie testu można było uzyskać do 100 punktów.

Serdecznie gratujemy sukcesu i życzymy powodzenia w dalszym etapie olimpiady.

mgr inż. Jolanta Mastalska
nauczyciel przedmiotów gastronomicznych

Related posts

Najlepsi z najlepszych w zawodzie: CUKIERNIK, KUCHARZ i KELNER-BARMAN

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Fryzjerskich

Gala Finałowa III Wojewódzkiego Konkursu Historyczny „Ojcowie Niepodległości…”