W dniu 8 lutego 2018 roku w naszej szkole odbyła się czwarta edycja konkursu gastronomicznego Dzikie Smaki. Tegoroczna edycja została zatytułowana „Schab z dzika po myśliwsku”. Organizatorzy konkursu pozyskali sponsorów, którzy ufundowali cenne nagrody. Firma Friskas dla każdego uczestnika ufundowała komplety noży oraz nagrodę główną w postaci kompletu profesjonalnych noży, firma Chochołowskie Termy ufundowała dla pierwszych trzech miejsc darmowe karnety dla całej klasy na wstęp do term, firma Prymat ufundowała przyprawy dla każdego uczestnika konkursu. Patronatem merytorycznym konkurs objęty został przez Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników. W trakcie trwania konkursu został zorganizowany pokaz kulinarny dla nauczycieli, uczestników konkursu i uczniów ZSOiZ sponsorowany przez firmę gastronomiczną Hendi. Do rywalizacji stanęło 13 szkół gastronomicznych z południa Polski, od Krościenka nad Dunajcem przez Tarnów Bochnię i Kraków. Naszą szkołę reprezentowała Wirginia Iżykowska.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy z ze schabu z dzika. Surowiec do ćwiczeń jak i do wykonania potraw konkursowych dostarczyły koła łowieckie z terenu małopolski. Na wykonanie zadania mieli określony czas, a ich pracy bacznie przyglądało się wykwalifikowane jury. Rywalizacja przebiegła w przyjaznej atmosferze. Młodzi adepci sztuki kulinarnej oceniani byli przez dwie grupy ekspertów: techniczną – oceniającą proces przygotowania potrawy, oraz degustacyjną – oceniającą smak dania. Zdaniem przedstawicieli jury, uczestnicy konkursu zmierzyli się z naprawdę ciężkim zadaniem, gdyż dziczyzna to tzw. „trudny surowiec”. Jury degustacyjne i techniczne było pod wrażeniem przygotowania uczestników oraz proponowanych dań.
Wyniki konkursu przedstawiły się następująco:
I miejsce – Wirginia Iżykowska
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych, ul. Łuczkiewiczów 12, 33-190 Ciężkowice
opiekun Edyta Szwalec
II miejsce – Arkadiusz Ujma
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, ul. Zamoyskiego 6, Kraków
opiekun Anna Kuć
III miejsce – Malwina Piątek
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, ul. Reymonta 19, 33-170 Tuchów
Opiekun Sylwia Stanuch-Osysko, Joanna Piórkowska
Wyróżnienie – Krzysztof Kulig
Zespół Szkół Nr 3 Technikum Nr 3, ul. Krakowska 20, 32-700 Bochnia
Opiekun Aneta Wojcieszek
Gratulujemy !!!
Konkurs „Dzikie Smaki” ma w swoim założeniu przybliżyć przyszłym szefom kuchni temat dziczyzny, mało znanej szerokiemu społeczeństwu, skazanemu dziś na tuczoną wieprzowinę i marketowe produkty. Ma nawiązywać do tradycji staropolskiej kuchni, gdzie kiedyś dary pól i lasów były ważnym składnikiem menu. Ma także propagować zdrową żywność, a mięso z dzika z pewnością do takiej należy.
Serdecznie zapraszamy już na piątą edycję.
mgr inż. Jolanta Mastalska
nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych
Relacja o wydarzeniu na portalu pogórze24.pl
Zobacz galerie zdjęć