akcje i projekty

Warsztaty edukacyjne – „Od ziarenka do bochenka…”

    W ramach projektu edukacyjnego „Żyj zdrowo – powrót do tradycji” w dniu 18. 01. 2018 r. odbyły się warsztaty pod hasłem – „Od ziarenka do bochenka…”. W trakcie warsztatów uczniowie naszej szkoły mieli okazję nauczyć  się wycieku tradycyjnego chleba, wyrobów z ciasta chlebowego oraz drożdżowego. Wszystkie wypieki były z  naturalnych składników, a chleby i mało znane już podpłomyki na wcześniej przygotowanych zaczynach, bez dodatków spulchniaczy.
     Uczniowie przekonali sie,  że nie jest tak trudno upiec dobrej jakości chleb, podpłomyki czy bułki, wystarczy tylko trochę chęci i cierpliwości. Uczestnicy z zainteresowaniem formowali bajgle, chałki oraz z niecierpliwością podglądali wyrastający chleb i podpłomyki.
    Finalnym zakończeniem warsztatów była degustacja wykonanych wyrobów przez społeczność szkolną.

 

mgr Renata Kiełbasa
mgr inż.Edyta Szwalec
nauczyciele przedmiotów gastronomicznych

 

no images were found

Podobne posty

Termomodernizacja naszej szkoły dziś rusza! Winda już blisko!

szef

21-21. 09. 2020 r. – Wycieczka dwudniowa do Domu Wczasów Dziecięcych w Jodłówce Tuchowskiej

szef

Akcja honorowego krwiodawstwa!

szef
Skip to content