W dniu 5 grudnia 2019 roku uczniowie klas I Szkoły Branżowej –Cukiernik i I Technikum Żywienia wzięli udział w wycieczce i warsztatach cukierniczo- gastronomicznych w Piekarni IWONA w Libuszy. Współwłaścicielka Piekarni Pani Iwona Rudek zapoznała uczniów ze strukturą firmy jej historią i asortymentem produkowanych wyrobów. Pani Iwona to osoba o niespożytej energii, radości życia i niesamowitej pasji. To dzięki tym cechom uporowi i ogromnej pracowitości osiągnęła i osiąga sukcesy na polu zawodowym. Cały czas rozwija i modernizuje firmę zatrudniając ok 250 osób. Jest laureatką wielu nagród i wyróżnień za działalność zawodową jak i społeczną. Uczniowie nasi mieli okazję zwiedzić cukiernię, garmażernię i lodziarnię. Poznali proces technologiczny produkcji ciast i wyrobów monoporcjowych, ozdabianych dekoracjami świątecznymi. Młodzież z ochotą wykonywała powierzone im zadania i z radością oglądała efekty swojej pracy. Dowiedzieli się również, że cukiernia XXI wieku nie musi bazować na półproduktach gotowych lecz na naturalnych surowcach a efekt końcowy jest wysokiej jakości. Przyszli fachowcy przekonali się że dobre ciasto nie tylko ma cieszyć oko ale ma być również smaczne i zdrowe.
Edyta Szwalec
nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych