W ramach projektu „Mistrzowie w zawodzie II” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 odbył się kurs kelnerski z flambirowaniem. Uczestnicy kursu zostali zapoznali z profesjonalną obsługą gościa z elementami serwisu specjalnego- flambirowaniem potraw. Tematyka zajęć dotyczyła charakterystyki zawodu kelnera, etapów przygotowania sali restauracyjnej, rodzajów zastawy oraz bielizny stołowej. Część praktyczna obejmowała zastosowanie technik składania i rozkładania obrusów, serwetek, technik noszenia zastawy stołowej oraz ćwiczenia związane z nakrywaniem stołów zastawa stołową jak również obsługę gości przy stolikach. Najciekawszym jednak tematem, budzącym wielkie zainteresowanie okazało się flambirowanie potraw, czyli przygotowywanie potraw płonących np.: naleśników, krewetek, bananów czy gruszek. Wszystkim uczestnikom kursu udało się perfekcyjnie wykonać potrawy. Każdy z uczestników na zakończenie otrzymał zaświadczenie o ukończeniu kursu . GRATULUJEMY!
Teresa Sławuta, prowadzący kurs