Język obcy:
- język angielski
- język angielski zawodowy
Czym zajmuje się Cukiernik?
Cukiernik to ceniona profesja w branży spożywczej. Osoba wykonująca ten zawód zajmuje się szeroko pojętym pieczeniem i przygotowywaniem ciast, ciasteczek oraz deserów. Mistrzowie mogą odnaleźć się tworząc torty artystyczne na specjalne okazje. Niewątpliwym atutem tego zawodu jest możliwość tworzenia często autorskich przepisów- receptur, które zachwycają podniebienia konsumentów a twórcy dają satysfakcję i sławę. Pamiętać należy że praca ta wymaga cierpliwości i dokładności, kreatywności, dobrej organizacji czasu.
Praktyczną wiedzę zdobędziesz ćwicząc umiejętności zawodowe w szkolnej Pracowni cukierniczej.
Zdobywane umiejętności:
W trakcie nauki na kierunku Cukiernik zdobędziesz następujące kwalifikacje zawodowe oraz wiedzę i umiejętności w zakresie:
SPC.01 produkcja wyrobów cukierniczych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych;
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych;
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
- Technologia w produkcji cukierniczej
- Technika w produkcji cukierniczej
- Język angielski zawodowy
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
- Pracownia cukiernicza
- Produkcja cukiernicza
Absolwent kończący szkołę może pracować w:
- Cukierniach
- Kawiarniach
- Lodziarniach
- Piekarniach
- W hotelach na stanowisku cukiernik
- W restauracjach na stanowisku cukiernik
Może otworzyć własną działalność otwierając własną cukiernię , kawiarnię ,lodziarnię
Możesz kontynuować naukę na kierunkach:
- Szkoła Branżowa II Stopnia
Możesz wziąć udział w kursach:
- Kuchni różnych narodów
- Baristycznym
- Obsługi kas fiskalnych
- Carvingu
- Kelnerskim
Jeśli chcesz pomagać ludziom czuć się dobrze w swojej skórze, a do tego nie brakuje Ci kreatywności, to ten zawód jest właśnie dla Ciebie!