Technikum żywienia i usług gastronomicznych

szef

Przedmiot rozszerzony:

  • chemia

Języki obce:

  • język angielski
  • język niemiecki
  • język hiszpański

Kto powinien wybrać kierunek: Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy. Kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą
  • są kreatywne i pomysłowe,
  • mają zmysł artystyczno – estetyczny
  • cenią zdrową kuchnię
  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
  • chcą awansować i rozwijać się
  • lubią pracować w zespole

Kierunek oferowany w naszej szkole został specjalnie poszerzony o dodatkowy moduł z zakresu dietetyki oraz zarządzania w gastronomii  dzięki czemu nauczysz się:

  • układania i oceny jadłospisów
  •  właściwego doboru diety dla osób zdrowych i chorych
  • nowoczesnego zarządzania w gastronomii
  • obsługi kasy fiskalnej

Praktyczną wiedzę zdobędziesz ćwicząc umiejętności zawodowe w szkolnej Pracowni gastronomicznej i cukierniczej oraz na  dwóch miesięcznych praktykach zawodowych, które realizuje się w restauracjach, hotelach i innych obiektach gastronomicznych

Zdobywane umiejętności:

W trakcie nauki na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych zdobędziesz następujące kwalifikacje zawodowe oraz wiedzę i umiejętności w zakresie:

HGT.02  Przygotowanie i wydawanie dań :   

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • przechowywania i utrwalania żywności

HGT. 12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych : 

  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:

  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Rozliczanie usług gastronomicznych
  • Usługi gastronomiczne
  • Organizacja i ekonomia w gastronomii
  • Diety w żywieniu człowieka
  • Język angielski zawodowy

Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:

  • Pracownia gastronomiczna
  • Pracownia technologii gastronomicznej
  • Pracownia planowania żywienia
  • Prowadzenie usług gastronomicznych
  • Pracownia dietetyczna
  • Menager w gastronomii

Absolwent kończący szkołę może pracować jako:

  • Intendent
  • kierownik sali restauracyjnej
  • kucharz
  • barman
  • kelner
  • barista
  • szef kuchni
  • menager zakładu gastronomicznego
  • pracownik firmy cateringowej
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: kolejowej, lotniczej , morskiej.

Możesz kontynuować naukę na kierunkach:

  • Dietetyka
  • Technologia żywności
  • Żywienie człowieka
  • Zarządzanie jakością i analiza żywności
  • Analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności
  • Organizacja i zarządzanie w gastronomii

 

Skip to content