Przedmiot rozszerzony:
- chemia
Języki obce:
- język angielski
- język niemiecki
- język hiszpański
Kto powinien wybrać kierunek: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy. Kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:
- zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą
- są kreatywne i pomysłowe,
- mają zmysł artystyczno – estetyczny
- cenią zdrową kuchnię
- interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
- chcą awansować i rozwijać się
- lubią pracować w zespole
Kierunek oferowany w naszej szkole został specjalnie poszerzony o dodatkowy moduł z zakresu dietetyki oraz zarządzania w gastronomii dzięki czemu nauczysz się:
- układania i oceny jadłospisów
- właściwego doboru diety dla osób zdrowych i chorych
- nowoczesnego zarządzania w gastronomii
- obsługi kasy fiskalnej
Praktyczną wiedzę zdobędziesz ćwicząc umiejętności zawodowe w szkolnej Pracowni gastronomicznej i cukierniczej oraz na dwóch miesięcznych praktykach zawodowych, które realizuje się w restauracjach, hotelach i innych obiektach gastronomicznych
Zdobywane umiejętności:
W trakcie nauki na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych zdobędziesz następujące kwalifikacje zawodowe oraz wiedzę i umiejętności w zakresie:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań :
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
- stosowania receptur gastronomicznych
- wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
- przechowywania i utrwalania żywności
HGT. 12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych :
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
- stosowania technik nakrywania stołu
- współpracy w zespole
- komunikacji interpersonalnej
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Wyposażenie zakładów gastronomicznych
- Podstawy żywienia człowieka
- Rozliczanie usług gastronomicznych
- Usługi gastronomiczne
- Organizacja i ekonomia w gastronomii
- Diety w żywieniu człowieka
- Język angielski zawodowy
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia technologii gastronomicznej
- Pracownia planowania żywienia
- Prowadzenie usług gastronomicznych
- Pracownia dietetyczna
- Menager w gastronomii
Absolwent kończący szkołę może pracować jako:
- Intendent
- kierownik sali restauracyjnej
- kucharz
- barman
- kelner
- barista
- szef kuchni
- menager zakładu gastronomicznego
- pracownik firmy cateringowej
- organizator usług cateringowych
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: kolejowej, lotniczej , morskiej.
Możesz kontynuować naukę na kierunkach:
- Dietetyka
- Technologia żywności
- Żywienie człowieka
- Zarządzanie jakością i analiza żywności
- Analiza, bezpieczeństwo i jakość żywności
- Organizacja i zarządzanie w gastronomii