Skip to content
akcje i projekty konkursy ogłoszenia ogłoszenie

Konkurs kulinarny „Dzikie Smaki – Jeleń po myśliwsku” – relacja z wydarzenia

W dniu 20 marca 2025 roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach odbył się niezwykły konkurs kulinarny połączony z  galą finałową „Dzikie Smaki – Jeleń po myśliwsku”, który przyciągnął młodych i utalentowanych uczniów szkół gastronomicznych z całej małopolski. Jeden z najbardziej rozpoznawalnych konkursów kulinarnych dla młodzieży w Małopolsce. Młodzi adepci techników przygotowujących uczniów w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, stanęli w szranki, by podjąć wyzwanie przygotowania potrawy z jelenia.

Celem konkursu była:

– promocja dziczyzny oraz staropolskiej sztuki kulinarnej;

– kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej ️kulturze myśliwskiej i łowieckiej tradycji kulinarnej;

– doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych;

– podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego;

– nawiązywanie współpracy między szkołami.

Uczestnicy konkursu mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. Wykorzystując wiedzę dotyczącą dziczyzny, która była stosowana w  kuchni staropolskiej oraz dobra z polskich lasów.

Konkurs wyróżniał się wyjątkowym poziomem.  Uczniowie wykazali się umiejętnościami i techniką kulinarną, wydobywającą z produktów bogactwo smaków dzikiej przyrody. Uczestnicy byli oceniani przez dwie komisje, które wyłoniły zwycięzców.

I Komisja techniczna w składzie:

  • Kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
  • Przedstawiciele Term Chochołowskich Sp. z o.o.
  • Pan Łukasz Zygmunt – przedstawiciel kucharzy Noi resort, SPA, domki nad jeziorem

II Komisja degustacyjna w składzie:

  • Rafał Zabielny – Właściciel Restauracji „Spiżarnia”
  • Andrzej Jarocha – Wice burmistrz Gminy Ciężkowice
  • Wiesław Szura – Prezes Koła Łowieckiego „Szarak” z Ciężkowic
  • Wiesław Kozik – Członek Klubu Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej oddział Tarnowski
  • Katarzyna Szczecina – Przedstawiciel Lasów Państwowych Nadleśnictwo Gromnik
  • Przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Przygotowane  potrawy były prawdziwymi dziełami sztuki kulinarnej. W konkursie zostali wyłonieni najlepsi spośród uczestników:

I miejsce zajął Karol Oleksy z Zespołu Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni, który we współpracy z Panią Anetą Wojcieszek przygotował wykwintną potrawę: „Płonący comber z jelenia w aromatycznych ziołach, podany na fundamencie z topinamburu i kaszy, oprószony pudrem z buraka z nutą jarzębiny”. To połączenie dzikiego mięsa z naturalnymi, leśnymi składnikami zdobyło uznanie jury, które doceniło wyjątkową harmonię smaków i pomysłowość w kompozycji dania.  Podczas   prezentacji  potrawy przed komisją degustacyjną okazał się prawdziwym  kulinarnym pasjonatom.

II miejsce przypadło Laurze Ziomek z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach, która pod czujnym okiem Pani Anny Truchan przygotowała danie o nazwie „Comber z jelenia, pyza w pistacjowej posypce, podana z bobem, kurkami, chrupką z czarnuszki w towarzystwie leśnych smaków”. Delikatność jeleniego mięsa doskonale współgrała z dodatkami, tworząc niezapomniany bukiet smaków. Przygotowany talerz zachwycił wizualnie jak i smakowo  jury i publiczność.

III miejsce zajęła Izabela Koszyk, która pod kierunkiem Pana Marka Miśkowicza przygotowała „Comber z jelenia z borowikami, konfiturą z jarzębiny i komosą ryżową”. To klasyczne danie zyskało uznanie za swoją prostotę i elegancję, a jednocześnie za umiejętne wykorzystanie dzikich składników, które idealnie współgrały ze sobą.

Pozostali uczestnicy również zaprezentowali potrawy, które były  wyjątkowe i mogłyby wejść w menu  restauracji. Każdy uczestnik wniósł coś niezwykłego do konkursu, pokazując, jak ogromny potencjał drzemie w młodych kucharzach. Nagrody ufundowane przez sponsorów, były bardzo atrakcyjne, co sprawiło, że uczestnicy nie kryli radości z obfitości nagród.

Mając na uwadze ogromną wdzięczność i szacunek za inicjatywę wsparcia i patronatu nad konkursem „Dzikie Smaki – jeleń po myśliwsku”, chcielibyśmy  wyrazić szczególne podziękowania nagrody ufundowane przez naszych sponsorów. Ich hojność i zaangażowanie miały kluczowe znaczenie w organizacji tego wyjątkowego wydarzenia. Umożliwiły uczestnikom nie tylko rywalizację na najwyższym poziomie, ale także radość  z otrzymanych  nagród.

Serdecznie dziękujemy wszystkim sponsorom za ich wsparcie, które pozwoliło na uświetnienie tej imprezy i sprawiło, że mogła ona odbyć się w tak wyjątkowej atmosferze. Bez ich wkładu niemożliwe byłoby stworzenie tak wartościowego wydarzenia, które łączy pasję do gotowania, tradycji myśliwskich i wspólnej radości z dzielenia się kulinarnymi doznaniami.

  1. Kuratorium Oświaty w Krakowie
  • Honorowy patronat.
  1. Starosta Tarnowski
  • Honorowy patronat,
  • statuetki dla uczestników konkursu.
  1. Burmistrz Gminy Ciężkowice
  • Honorowy patronat,
  • Ufundowanie nagrody specjalnej oraz upominków okolicznościowych dla uczestników konkursu oraz ich opiekunów.
  1. Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
  • Honorowy patronat oraz pomoc w ocenie technicznej i degustacyjnej.
  1. Polski Związek Łowiecki
  • Ufundowanie nagrody dla 1, 2 oraz 3 miejsca (profesjonalny sprzęt gastronomiczny firmy Smeg),
  • Ufundowanie mięsa z jelenia do wykorzystania w konkursie,
  • Ufundowanie albumu pt. Łowiectwo.
  1. Klub Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej oddział Tarnowski
  • Honorowy patronat,
  • Pokrycie kosztu wynajęcia Sali na Galę Finałową w Małopolskim Centrum Edukacji Ekologicznej,
  • Ufundowanie Pokazu wabienia zwierzyny mową zwierząt prowadzonego przez Prezesa Klubu Wabiarzy Zwierzyny Polskiego Związku Łowieckiego,
  • Ufundowanie Spotkania z Kazimierzem Nóżką emerytowanym leśnikiem Nadleśnictwa Baligród, współautorem serii książek „Zanim wyjedziesz w Bieszczady”.
  1. Lasy Państwowe
  • Honorowy patronat,
  • Ufundowanie nagrody specjalnej oraz upominki okolicznościowe dla uczniów uczestniczących w konkursie oraz ich opiekunów.
  1. Firma Kanwill / Dębica
  • Ufundowanie mięsa z jelenia do wykorzystania w konkursie.
  1. Małopolskie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ciężkowicach
  • Pomoc w organizacji.
  1. Chochołowskie Termy
  • Ufundowanie dla 1, 2 oraz 3 miejsca całodziennego pobytu klas finalistów na Termach Chochołowskich,
  • Ufundowanie dla każdego uczestnika i opiekuna całodziennego pobytu w Termach Chochołowskich,
  • Pomoc w ocenie uczestników.
  1. Stowarzyszenie Polska Szkoła Surwiwalu/Grupa Regionalna Podhale
  • Ufundowanie książek o tematyce survivalowej.
  1. Grupa Iguana sp. z o.o./Nowy Sącz
  • Ufundowanie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego firmy Smeg.
  1. Grupa Enbud sp. z o.o./Laskowa
  • Wsparcie finansowe wykorzystane w organizacji konkursu,
  • Wsparcie rzeczowe.
  1. Noi Resort SPA, domki nad jeziorem/Znamirowice
  • Voucher dla ucznia/laureata 1,2 i 3 m-ca – Gotowanie z pasją – 3, 2 i 1 dniowe warsztaty kulinarne z szefem kuchni noi Resort SPA, domki nad jeziorem – Łukaszem Zygmuntem,
  • Ufundowanie dla opiekuna laureata 1 m-ca weekendowego pobytu z zabiegami SPA i kolacją romantyczną w noi Resort SPA, domki nad jeziorem,
  • Ufundowanie maskotek „Noików”,
  • Pomoc w ocenie uczestników konkursu.
  1. Hotel Łaziska/Czchów
  • Wsparcie finansowe wykorzystane w organizacji konkursu.
  1. Restauracja Plan B/Gródek n/Dunajcem
  • Wsparcie finansowe wykorzystane w organizacji konkursu.
  1. Sunjacht sp. z o.o. /Bartkowa-Posadowa
  • Ufundowanie dla opiekunów laureatów 1, 2 i 3 m-ca – wynajem łodzi dla 4 osób/rejs po Jeziorze Rożnowskim.
  1. Przedsiębiorstwo wielobranżowe VIGOR/Kolbuszowa
  • Ufundowanie przypraw do profesjonalnej gastronomi,
  • Ufundowanie upominków okolicznościowych dla wszystkich uczestników.
  1. Krakowski Bank Spółdzielczy odział Ciężkowice
  • Ufundowanie upominków okolicznościowych.
  1. Restauracja Spiżarnia/Zborowice
  • Ufundowanie 2 voucherów o wartości 500 zł do wykorzystanie w restauracji Spiżarnia dla 2 uczestników, których dania wyróżniały się smakiem,
  • Pomoc w ocenie uczestników.
  1. NaSypko.pl
  • Ufundowanie zestawów prezentowych – przyprawy, herbaty, suszone owocowe przekąski.
  1. Sinus Sp. z o.o.
  • Ufundowanie profesjonalnych noży taktycznych w skórzanych pokrowcach oraz uniwersalnych ze stali damasceńskiej,
  • Ufundowanie profesjonalnych desek do krojenia oraz magnetycznych,
  • Ufundowanie patelni.

 

Podejście organizatorów, ich dbałość o szczegóły i najwyższy poziom organizacji sprawiły, że konkurs „Dzikie Smaki – Jeleń po myśliwsku” stał się jednym z najważniejszych wydarzeń kulinarnych roku, a młodsze pokolenie kucharzy udowodniło, że mają przyszłość w świecie kulinarnym. Wyrażamy nadzieję, że VI edycja konkursu stanie się fundamentem dla szerszego propagowania wśród dzieci i młodzieży szacunku dla przyrody, lasów i darów, – które z właściwej opieki między innymi Państwowych Lasów oraz Kół Łowieckich – są możliwe do oglądania w dzikiej przyrodzie jak i spożywania w atrakcyjnej formie.

 

Relację z konkursu można obejrzeć również na stronach:

 

 

 

 

 

Monika Nidecka, koordynator konkursu

Józef Parys dyrektor szkoły

 

Podobne posty

Życzenia Wielkanocne 2024 r.

Dyrektor

I Wojewódzki Konkurs Historyczny „Ojcowie Niepodległości…”

Dyrektor

Stypendium Prezesa Rady Ministrów dla uczniów „u mistrza Paderewskiego” w Ciężkowicach

boss