W dniu 20 marca 2025 roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach odbył się niezwykły konkurs kulinarny połączony z galą finałową „Dzikie Smaki – Jeleń po myśliwsku”, który przyciągnął młodych i utalentowanych uczniów szkół gastronomicznych z całej małopolski. Jeden z najbardziej rozpoznawalnych konkursów kulinarnych dla młodzieży w Małopolsce. Młodzi adepci techników przygotowujących uczniów w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH, stanęli w szranki, by podjąć wyzwanie przygotowania potrawy z jelenia.
Celem konkursu była:
– promocja dziczyzny oraz staropolskiej sztuki kulinarnej;
– kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej ️kulturze myśliwskiej i łowieckiej tradycji kulinarnej;
– doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych;
– podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego;
– nawiązywanie współpracy między szkołami.
Uczestnicy konkursu mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. Wykorzystując wiedzę dotyczącą dziczyzny, która była stosowana w kuchni staropolskiej oraz dobra z polskich lasów.
Konkurs wyróżniał się wyjątkowym poziomem. Uczniowie wykazali się umiejętnościami i techniką kulinarną, wydobywającą z produktów bogactwo smaków dzikiej przyrody. Uczestnicy byli oceniani przez dwie komisje, które wyłoniły zwycięzców.
I Komisja techniczna w składzie:
- Kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
- Przedstawiciele Term Chochołowskich Sp. z o.o.
- Pan Łukasz Zygmunt – przedstawiciel kucharzy Noi resort, SPA, domki nad jeziorem
II Komisja degustacyjna w składzie:
- Rafał Zabielny – Właściciel Restauracji „Spiżarnia”
- Andrzej Jarocha – Wice burmistrz Gminy Ciężkowice
- Wiesław Szura – Prezes Koła Łowieckiego „Szarak” z Ciężkowic
- Wiesław Kozik – Członek Klubu Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej oddział Tarnowski
- Katarzyna Szczecina – Przedstawiciel Lasów Państwowych Nadleśnictwo Gromnik
- Przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Przygotowane potrawy były prawdziwymi dziełami sztuki kulinarnej. W konkursie zostali wyłonieni najlepsi spośród uczestników:
I miejsce zajął Karol Oleksy z Zespołu Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni, który we współpracy z Panią Anetą Wojcieszek przygotował wykwintną potrawę: „Płonący comber z jelenia w aromatycznych ziołach, podany na fundamencie z topinamburu i kaszy, oprószony pudrem z buraka z nutą jarzębiny”. To połączenie dzikiego mięsa z naturalnymi, leśnymi składnikami zdobyło uznanie jury, które doceniło wyjątkową harmonię smaków i pomysłowość w kompozycji dania. Podczas prezentacji potrawy przed komisją degustacyjną okazał się prawdziwym kulinarnym pasjonatom.
II miejsce przypadło Laurze Ziomek z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach, która pod czujnym okiem Pani Anny Truchan przygotowała danie o nazwie „Comber z jelenia, pyza w pistacjowej posypce, podana z bobem, kurkami, chrupką z czarnuszki w towarzystwie leśnych smaków”. Delikatność jeleniego mięsa doskonale współgrała z dodatkami, tworząc niezapomniany bukiet smaków. Przygotowany talerz zachwycił wizualnie jak i smakowo jury i publiczność.
III miejsce zajęła Izabela Koszyk, która pod kierunkiem Pana Marka Miśkowicza przygotowała „Comber z jelenia z borowikami, konfiturą z jarzębiny i komosą ryżową”. To klasyczne danie zyskało uznanie za swoją prostotę i elegancję, a jednocześnie za umiejętne wykorzystanie dzikich składników, które idealnie współgrały ze sobą.
Pozostali uczestnicy również zaprezentowali potrawy, które były wyjątkowe i mogłyby wejść w menu restauracji. Każdy uczestnik wniósł coś niezwykłego do konkursu, pokazując, jak ogromny potencjał drzemie w młodych kucharzach. Nagrody ufundowane przez sponsorów, były bardzo atrakcyjne, co sprawiło, że uczestnicy nie kryli radości z obfitości nagród.
Mając na uwadze ogromną wdzięczność i szacunek za inicjatywę wsparcia i patronatu nad konkursem „Dzikie Smaki – jeleń po myśliwsku”, chcielibyśmy wyrazić szczególne podziękowania nagrody ufundowane przez naszych sponsorów. Ich hojność i zaangażowanie miały kluczowe znaczenie w organizacji tego wyjątkowego wydarzenia. Umożliwiły uczestnikom nie tylko rywalizację na najwyższym poziomie, ale także radość z otrzymanych nagród.
Serdecznie dziękujemy wszystkim sponsorom za ich wsparcie, które pozwoliło na uświetnienie tej imprezy i sprawiło, że mogła ona odbyć się w tak wyjątkowej atmosferze. Bez ich wkładu niemożliwe byłoby stworzenie tak wartościowego wydarzenia, które łączy pasję do gotowania, tradycji myśliwskich i wspólnej radości z dzielenia się kulinarnymi doznaniami.
- Kuratorium Oświaty w Krakowie
- Honorowy patronat.
- Starosta Tarnowski
- Honorowy patronat,
- statuetki dla uczestników konkursu.
- Burmistrz Gminy Ciężkowice
- Honorowy patronat,
- Ufundowanie nagrody specjalnej oraz upominków okolicznościowych dla uczestników konkursu oraz ich opiekunów.
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- Honorowy patronat oraz pomoc w ocenie technicznej i degustacyjnej.
- Polski Związek Łowiecki
- Ufundowanie nagrody dla 1, 2 oraz 3 miejsca (profesjonalny sprzęt gastronomiczny firmy Smeg),
- Ufundowanie mięsa z jelenia do wykorzystania w konkursie,
- Ufundowanie albumu pt. Łowiectwo.
- Klub Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej oddział Tarnowski
- Honorowy patronat,
- Pokrycie kosztu wynajęcia Sali na Galę Finałową w Małopolskim Centrum Edukacji Ekologicznej,
- Ufundowanie Pokazu wabienia zwierzyny mową zwierząt prowadzonego przez Prezesa Klubu Wabiarzy Zwierzyny Polskiego Związku Łowieckiego,
- Ufundowanie Spotkania z Kazimierzem Nóżką emerytowanym leśnikiem Nadleśnictwa Baligród, współautorem serii książek „Zanim wyjedziesz w Bieszczady”.
- Lasy Państwowe
- Honorowy patronat,
- Ufundowanie nagrody specjalnej oraz upominki okolicznościowe dla uczniów uczestniczących w konkursie oraz ich opiekunów.
- Firma Kanwill / Dębica
- Ufundowanie mięsa z jelenia do wykorzystania w konkursie.
- Małopolskie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ciężkowicach
- Pomoc w organizacji.
- Chochołowskie Termy
- Ufundowanie dla 1, 2 oraz 3 miejsca całodziennego pobytu klas finalistów na Termach Chochołowskich,
- Ufundowanie dla każdego uczestnika i opiekuna całodziennego pobytu w Termach Chochołowskich,
- Pomoc w ocenie uczestników.
- Stowarzyszenie Polska Szkoła Surwiwalu/Grupa Regionalna Podhale
- Ufundowanie książek o tematyce survivalowej.
- Grupa Iguana sp. z o.o./Nowy Sącz
- Ufundowanie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego firmy Smeg.
- Grupa Enbud sp. z o.o./Laskowa
- Wsparcie finansowe wykorzystane w organizacji konkursu,
- Wsparcie rzeczowe.
- Noi Resort SPA, domki nad jeziorem/Znamirowice
- Voucher dla ucznia/laureata 1,2 i 3 m-ca – Gotowanie z pasją – 3, 2 i 1 dniowe warsztaty kulinarne z szefem kuchni noi Resort SPA, domki nad jeziorem – Łukaszem Zygmuntem,
- Ufundowanie dla opiekuna laureata 1 m-ca weekendowego pobytu z zabiegami SPA i kolacją romantyczną w noi Resort SPA, domki nad jeziorem,
- Ufundowanie maskotek „Noików”,
- Pomoc w ocenie uczestników konkursu.
- Hotel Łaziska/Czchów
- Wsparcie finansowe wykorzystane w organizacji konkursu.
- Restauracja Plan B/Gródek n/Dunajcem
- Wsparcie finansowe wykorzystane w organizacji konkursu.
- Sunjacht sp. z o.o. /Bartkowa-Posadowa
- Ufundowanie dla opiekunów laureatów 1, 2 i 3 m-ca – wynajem łodzi dla 4 osób/rejs po Jeziorze Rożnowskim.
- Przedsiębiorstwo wielobranżowe VIGOR/Kolbuszowa
- Ufundowanie przypraw do profesjonalnej gastronomi,
- Ufundowanie upominków okolicznościowych dla wszystkich uczestników.
- Krakowski Bank Spółdzielczy odział Ciężkowice
- Ufundowanie upominków okolicznościowych.
- Restauracja Spiżarnia/Zborowice
- Ufundowanie 2 voucherów o wartości 500 zł do wykorzystanie w restauracji Spiżarnia dla 2 uczestników, których dania wyróżniały się smakiem,
- Pomoc w ocenie uczestników.
- NaSypko.pl
- Ufundowanie zestawów prezentowych – przyprawy, herbaty, suszone owocowe przekąski.
- Sinus Sp. z o.o.
- Ufundowanie profesjonalnych noży taktycznych w skórzanych pokrowcach oraz uniwersalnych ze stali damasceńskiej,
- Ufundowanie profesjonalnych desek do krojenia oraz magnetycznych,
- Ufundowanie patelni.
Podejście organizatorów, ich dbałość o szczegóły i najwyższy poziom organizacji sprawiły, że konkurs „Dzikie Smaki – Jeleń po myśliwsku” stał się jednym z najważniejszych wydarzeń kulinarnych roku, a młodsze pokolenie kucharzy udowodniło, że mają przyszłość w świecie kulinarnym. Wyrażamy nadzieję, że VI edycja konkursu stanie się fundamentem dla szerszego propagowania wśród dzieci i młodzieży szacunku dla przyrody, lasów i darów, – które z właściwej opieki między innymi Państwowych Lasów oraz Kół Łowieckich – są możliwe do oglądania w dzikiej przyrodzie jak i spożywania w atrakcyjnej formie.
Relację z konkursu można obejrzeć również na stronach:
- Pogórze24 – https://pogorze24.pl/konkurs-kulinarny-dzikie-smaki-jelen-po-mysliwsku-relacja-z-wydarzenia/187500/
- Małopolskie Centrum Edukacji Ekologicznej – https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=661983190107805&id=100088883897350
Monika Nidecka, koordynator konkursu
Józef Parys dyrektor szkoły