akcje i projekty

Warsztaty gastronomiczne z historią w tle (Pałac Wilanowski – Warszawa)

W dniach 24-25 października 2017 odbyła się wycieczka zawodoznawcza klas gastronomicznych z naszej szkoły. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach kuchni staropolskiej, które odbyły się w Pałacu Wilanowskim. Celem warsztatów było zapoznanie młodzieży z potrawami goszczącymi na stole Jana III Sobieskiego

Przygotowywane potrawy były oparte na oryginalnych przepisach z książki „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego 1682 roku. Uczniowie wykonali następujące potrawy: Panierowany szczupak na purre z pasternaka, aromatyzowany piernikiem krzyżackim z sałatą z liści brukselki, pieczoną dynią , soczewicą, czarna marchwią i sosem winnym. Deser to piana kawowa z karmelizowanymi owocami oraz pieczoną gruszką.

W drugim dniu wycieczki młodzież odwiedziła Muzeum Powstania Warszawskiego. Mieli przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z żyjącym światkiem Tamtych Czasów. Uczniowie mogli zapoznać się z historią walk podczas powstania od naocznego świadka, którym był Henryk Wasilewski – były powstaniec mający obecnie 93 lata. Opowiedział nie tylko o powstaniu ale także o swoim losie po przegranej walce o tym jak znalazł się w niemieckim obozie pracy oraz losach powojennych powstańców.

Jolanta Mastalska
Edyta Szwalec
nauczyciele przedmiotów gastronomicznych

Podobne posty

Podsumowanie udziału w Narodowym Programie Rozwoju Czytelnictwa

szef

We wrześniu w naszej szkole w ramach Projektu Mistrzowie w Zawodzie II

Dyrektor

Akcja Sprzątanie Świata (2017)

szef
Skip to content