W ramach projektu „Mistrzowie w zawodzie II” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 odbył się kurs kelnerski z elementami parzenia kawy. Uczestnicy kursu zostali zapoznali z profesjonalną obsługą gościa z elementami serwisu specjalnego, flambirowaniem potraw oraz pracą baristy. Tematyka zajęć dotyczyła charakterystyki zawodu kelnera, etapów przygotowania sali restauracyjnej, rodzajów zastawy oraz bielizny stołowej. Część praktyczna obejmowała zastosowanie technik składania i rozkładania obrusów, serwetek, technik noszenia zastawy stołowej oraz ćwiczenia związane z nakrywaniem stołów zastawa stołową jak również obsługę gości przy stolikach. Najciekawszym jednak tematem, budzącym wielkie zainteresowanie okazało się flambirowanie potraw, czyli przygotowywanie potraw płonących np.: naleśników oraz parzenie kawy. Każdy z uczestników na zakończenie otrzymał zaświadczenie o ukończeniu kursu GRATULUJEMY!
mgr inż. Teresa Sławuta, Prowadzący kurs