akcje i projekty

We wrześniu w naszej szkole w ramach Projektu Mistrzowie w Zawodzie II 

W ramach projektu „Mistrzowie w zawodzie II” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 odbył się kurs kelnerski z elementami parzenia kawy. Uczestnicy kursu zostali zapoznali z profesjonalną obsługą gościa z elementami serwisu specjalnego, flambirowaniem potraw oraz pracą baristy.  Tematyka zajęć dotyczyła charakterystyki zawodu kelnera, etapów przygotowania sali restauracyjnej, rodzajów zastawy oraz bielizny stołowej. Część praktyczna obejmowała zastosowanie technik składania i rozkładania obrusów, serwetek, technik noszenia zastawy stołowej oraz ćwiczenia związane z nakrywaniem stołów zastawa stołową jak również obsługę gości przy stolikach.  Najciekawszym jednak tematem, budzącym wielkie zainteresowanie okazało się flambirowanie potraw, czyli przygotowywanie potraw płonących np.: naleśników oraz parzenie kawy. Każdy z uczestników na zakończenie otrzymał zaświadczenie o ukończeniu kursu GRATULUJEMY!

mgr inż. Teresa Sławuta, Prowadzący kurs

Podobne posty

Wykorzystanie Środków z Unii Europejskiej

boss

Międzynarodowy Dzień Matematyki w ZSOiZ w Ciężkowicach

Dyrektor

21-21. 09. 2020 r. – Wycieczka dwudniowa do Domu Wczasów Dziecięcych w Jodłówce Tuchowskiej

boss
Skip to content